ေဖ့ဘုတ္ကေတြ႔လို႔ ျပန္တင္ေပးထားတာပါ။
*အသစ္ေတြ ့ရွိရေသာ တြဲဖက္မစားသင့္ေသာ အစားအစာ (၂)မ်ိဳး*
.
ထိုင္၀မ္ႏုိင္ငံမွာ အမ်ဳိးသမီးတစ္ဦးဟာ မေမွ်ာ္လင့္ဘဲ သူမရဲ့ နား၊ႏွာေခါင္း၊
ပါးစပ္နဲ ့ မ်က္လံုး ေတြကေန ေသြးေတြထြက္ၿပီး ရုတ္တရက္
ေသဆံုးသြားခဲ့ပါတယ္။လူသတ္မွဳလို ့ထင္တဲ့အတြက္ ရဲေတြက အၿပင္းအထန္ စစ္ေဆးမွ ု ေတြ
လုပ္ပါေတာ့တယ္။သူမရဲ့ ႐ုပ္အေလာင္းကို ခြဲစိတ္ၿပီး စစ္ေဆးတဲ့အခါ Arsenic
(အာဆင္းနစ္လို ့ေခၚတဲ ့စိန္ျဖဴ)အဆိပ္သင့္လို ့ ေသဆံုးရေၾကာင္း အေၿဖထြက္
လာပါတယ္။ အဲဒီ အာဆင္းနစ္ အဆိပ္ ဟာ ဘယ္က လာပါသလဲ ။ ေဆးတကၠသိုလ္ တစ္ခု ရဲ့
ပါေမာကၡဆရာ၀န္ၾကီးတစ္ဦး ကိုလည္း ဒီျပႆနာ ကိုအေၿဖရွာဖို ့ ဖိတ္ေခၚခဲ့ ပါတယ္။
ပါေမာကၡၾကီးဟာ ေသသူရဲ့ အစာအိမ္ထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ အစိတ္အပိုင္းေတြအားလံုးနဲ
့မေသဆံုးခင္ကခံစားခဲ ့ရတဲ ့ေရာဂါလကၡဏာေတြကိုု ျမင္ျမင္ေတြ ့ခဲ ့သူေတြကို
ေသခ်ာေမးျမန္းခဲ ့ပါတယ္။ၿပီးေနာက္မွာေတာ့ ဒီ လွၽိဳ႕၀ွက္ခ်က္ကို
ေၿဖရွင္းႏုိင္ခဲ့ပါတယ္။ ” ေသသူဟာ အသတ္ခံရတာ မဟုတ္သလို ကိုယ့္ကိုယ္ကို
သတ္ေသခဲ့တာလည္း မဟုတ္ပါဘူး၊ မေတာ္တဆ အစာထဲကအာဆင္းနစ္စိန္ျဖဴအဆိပ္သင္
့ခဲ ့ရတာပါ၊ “ လို ့ပါေမာကၡၾကီး ကေၿပာခဲ့ပါတယ္။လူေတြက နားမလည္နိုင္ဘဲ အစာထဲမွာ
အာဆင္းနစ္က ဘယ္ကဘယ္လို ပါလာသလဲ ဆိုျပီး ပေဟဠိျဖစ္ေနၾကပါတယ္။
“Arsenic အဆိပ္ဟာ ေသသူရဲ့ အစာအိမ္ထဲမွာ အစာေတြေျခဖ်က္ရာကေန ထြက္လာတာပါ။ ေသသူဟာ
ဗီတာမင္စီ (vitamin C)ကို ေန့တိုင္း မွီ၀ဲခဲ့တယ္လို ့သိရပါတယ္ပါတယ္ ၊
ဗီတာမင္စီဟာလည္း သူ ့အလိုလိုဆို ၿပႆနာ မရွိပါဘူး ၊ သူမဟာ ညစာစားခ်ိန္မွာ
ပုဇြန္ေတြေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား စားသံုးခဲ့ပါတယ္၊ ပုဇြန္စားတာကလည္း
ၿပႆနာမဟုတ္ေသးပါဘူး သူမနဲ ့အတူတူ ညစာမွာပုဇြန္စားတဲ့သူေတြလည္း
ဘာမွမၿဖစ္ခဲ့ပါဘူး ၊ ဒါေပမယ့္ သူမဟာ ပုဇြန္စားရင္းနဲ့ တခ်ိန္တည္းမွာပဲ
ဗီတာမင္စီပါ၀င္တဲ့ ေဖ်ာ္ရည္တစ္ခုခုကို ေသာက္ခဲ့ပါတယ္. အဲဒီအခ်က္ဟာ ၿပႆနာပါပဲ”
လို ့ ပါေမာကၡၾကီးက ရွင္းၿပခဲ့ပါတယ္။
အေမရိကန္ႏုိင္ငံ ခ်ီကာဂို တကၠသိုလ္ရဲ့ သုေတသီေတြဟာ ပုဇြန္ကဲ့သို ့ ပါးလႊာႏူးညံ
့တဲ့ အခြံေတြပါတဲ့ သတၱ၀ါေတြရဲ ့အခြံမွာ သိပ္သည္းဆၿမင့္မားတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္
အာဆင္းနစ္ ၿဒပ္ေပါင္း ငါးမ်ဳိး ပါ၀င္တာကို လြန္ခဲ ့တဲ ့ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာကတည္းက
ေလ့လာ ေတြ ့ရွိခဲ့ ၾကပါတယ္။ ဒီအစားအေသာက္ေတြဟာ ဒီအတိုင္း သူ ့ခ်ည္းပဲေတာ့
အဆိပ္အာနိသင္မၿဖစ္ေစပါဘူး။အာဆင္
းနစ္ဟာ ျပဒါး၊ခဲစတဲ ့ သိပ္သည္းေသာသတၱဳမ်ား(heavy
metals)လို ့ေခၚတဲ ့ လူ ့ခႏၡာကိုယ္ထဲမွာ မ်ားမ်ားမရွိသင့္တဲ
့အဆိပ္သင့္သတၱဳေတြထဲမွာပါပါတယ္။
သူဟာ ဗီတာမင္စီနဲ ့ ေပါင္းစပ္မိသြားရင္ေတာ့
ဓါတ္ျပဳမႈေတြၿဖစ္လာၿပီး မူလက အဆိပ္အေတာက္မရွိတဲ့ အာဆင္းနစ္ေအာက္ဆိုဒ္(arsenic
oxide, As2O5)ကေန အဆိပ္ျပင္းလွတဲ ့ အာဆင္းနစ္ထရိုင္ေအာက္ဆိုဒ္( arsenic
trioxide, As2O3)အၿဖစ္ေၿပာင္းလဲသြားပါတယ္။
ဒါက အားလံုးသိၾကတဲ
့ပရေဆးဆိုင္ေတြမွာေရာင္းတတ္ၾကတဲ ့စိန္ျဖဴပဲျဖစ္ပါတယ္။ကြ်န္ေတာ္
တို ့
ခဏခဏၾကားေနၾကရတဲ ့ ကိုယ့္ကိုယ္ကိုယ္သတ္ေသခ်င္ရင္သံ
ပုရာရည္္နဲ ့ေသာက္တဲ့ စိန္
ျဖစ္ပါတယ္။ သံပုရာရည္ထဲက ဗိုက္တာမင္စီနဲ ့ အာဆင္းနစ္နဲ ့ေပါင္းသြားျပီး
အဆိပ္ျဖစ္သြားတယ္ဆိုပါေတာ့။
အာဆင္းနစ္အဆိပ္္ရဲ့ အာနိသင္ကေတာ့ လူရဲ့ ခႏၶာကုိယ္မွာ အေရးအပါဆံုး
အစိတ္အပိုင္းေတြၿဖစ္တဲ့ ႏွုလံုး ၊ အသည္း ၊ ေက်ာက္ကပ္ ၊ အူသိမ္ နဲ ့ အာရုံေၾကာ
ေတြရဲ့ ေသြးေၾကာေတြကို ေပါက္ထြက္ၿပီး ခႏၶာကုိယ္ မလႈပ္ရွားႏုိင္ၿခင္းပဲ
ၿဖစ္ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ အာဆင္းနစ္အဆိပ္ေၾကာင့္ ေသတဲ့လူေတြဟာ နား၊ႏွာေခါင္း၊
ပါးစပ္နဲဲ ့ မ်က္လံုး ေတြကေန ေသြးထြက္တဲ့ လကၡဏာေတြၿဖစ္လာပါတယ္။ဒီအျပင္
အသက္ရွဴရာကေန စြမ္းအင္ထုတ္တဲ ့လမ္းေၾကာင္းကိုလဲ ပိတ္လိုက္တဲ ့အတြက္
စြမ္းအင္မရေတာ့ဘဲ သတိလစ္ေမ့ေမ်ာျခင္းေတြျဖစ္လာနို
င္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ပုဇြန္ ၊ အခြံပါတဲ ့ေရသတၱ၀ါေတြကို ဗီတာမင္စီ ပါတဲ
့အစားအစာမ်ား(ဥပမာလိေမၼာ္သီး၊သံပုရာသီး၊ဇီးျဖဴသီးစသည္)၊ဗီတာမင္
စီေဆးျပားမ်ား(ဥပမာ
စီဗစ္)တို ့နဲ့ ပူးတြဲ မစားၾက ဖို ့သတိေပးထားပါတယ္။ဒီအစားအစာေတြကိ
ု မၾကိဳက္လို
့မစားေပမယ့္ အခုအခ်ိန္မွာ တုပ္ေကြးအေအးမိတာကို ကာကြယ္တဲ ့အေနနဲ ့
စီဗစ္ေသာက္ေနက်လူမ်ားလဲ အထူးသတိထားၾကရန္လိုပါတယ္။ နီးစပ္ရာလူေတြကို
လက္ဆင့္ကမ္းေျပာေပးၾကပါဦး။*
*ကိုအာလူးေရးသားထားေသာ စာအား ျပန္လည္ မွ်ေ၀ပါသည္..
သူငယ္ခ်င္းမ်ား လဲ လက္ဆင့္ကမ္းေပးၾကပါ....
လုပ္ပါေတာ့တယ္။သူမရဲ့ ႐ုပ္အေလာင္းကို ခြဲစိတ္ၿပီး စစ္ေဆးတဲ့အခါ Arsenic
(အာဆင္းနစ္လို ့ေခၚတဲ ့စိန္ျဖဴ)အဆိပ္သင့္လို ့ ေသဆံုးရေၾကာင္း အေၿဖထြက္
လာပါတယ္။ အဲဒီ အာဆင္းနစ္ အဆိပ္ ဟာ ဘယ္က လာပါသလဲ ။ ေဆးတကၠသိုလ္ တစ္ခု ရဲ့
ပါေမာကၡဆရာ၀န္ၾကီးတစ္ဦး ကိုလည္း ဒီျပႆနာ ကိုအေၿဖရွာဖို ့ ဖိတ္ေခၚခဲ့ ပါတယ္။
ပါေမာကၡၾကီးဟာ ေသသူရဲ့ အစာအိမ္ထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ အစိတ္အပိုင္းေတြအားလံုးနဲ
့မေသဆံုးခင္ကခံစားခဲ ့ရတဲ ့ေရာဂါလကၡဏာေတြကိုု ျမင္ျမင္ေတြ ့ခဲ ့သူေတြကို
ေသခ်ာေမးျမန္းခဲ ့ပါတယ္။ၿပီးေနာက္မွာေတာ့ ဒီ လွၽိဳ႕၀ွက္ခ်က္ကို
ေၿဖရွင္းႏုိင္ခဲ့ပါတယ္။ ” ေသသူဟာ အသတ္ခံရတာ မဟုတ္သလို ကိုယ့္ကိုယ္ကို
သတ္ေသခဲ့တာလည္း မဟုတ္ပါဘူး၊ မေတာ္တဆ အစာထဲကအာဆင္းနစ္စိန္ျဖဴအဆိပ္သင္
့ခဲ ့ရတာပါ၊ “ လို ့ပါေမာကၡၾကီး ကေၿပာခဲ့ပါတယ္။လူေတြက နားမလည္နိုင္ဘဲ အစာထဲမွာ
အာဆင္းနစ္က ဘယ္ကဘယ္လို ပါလာသလဲ ဆိုျပီး ပေဟဠိျဖစ္ေနၾကပါတယ္။
“Arsenic အဆိပ္ဟာ ေသသူရဲ့ အစာအိမ္ထဲမွာ အစာေတြေျခဖ်က္ရာကေန ထြက္လာတာပါ။ ေသသူဟာ
ဗီတာမင္စီ (vitamin C)ကို ေန့တိုင္း မွီ၀ဲခဲ့တယ္လို ့သိရပါတယ္ပါတယ္ ၊
ဗီတာမင္စီဟာလည္း သူ ့အလိုလိုဆို ၿပႆနာ မရွိပါဘူး ၊ သူမဟာ ညစာစားခ်ိန္မွာ
ပုဇြန္ေတြေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား စားသံုးခဲ့ပါတယ္၊ ပုဇြန္စားတာကလည္း
ၿပႆနာမဟုတ္ေသးပါဘူး သူမနဲ ့အတူတူ ညစာမွာပုဇြန္စားတဲ့သူေတြလည္း
ဘာမွမၿဖစ္ခဲ့ပါဘူး ၊ ဒါေပမယ့္ သူမဟာ ပုဇြန္စားရင္းနဲ့ တခ်ိန္တည္းမွာပဲ
ဗီတာမင္စီပါ၀င္တဲ့ ေဖ်ာ္ရည္တစ္ခုခုကို ေသာက္ခဲ့ပါတယ္. အဲဒီအခ်က္ဟာ ၿပႆနာပါပဲ”
လို ့ ပါေမာကၡၾကီးက ရွင္းၿပခဲ့ပါတယ္။
အေမရိကန္ႏုိင္ငံ ခ်ီကာဂို တကၠသိုလ္ရဲ့ သုေတသီေတြဟာ ပုဇြန္ကဲ့သို ့ ပါးလႊာႏူးညံ
့တဲ့ အခြံေတြပါတဲ့ သတၱ၀ါေတြရဲ ့အခြံမွာ သိပ္သည္းဆၿမင့္မားတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္
အာဆင္းနစ္ ၿဒပ္ေပါင္း ငါးမ်ဳိး ပါ၀င္တာကို လြန္ခဲ ့တဲ ့ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာကတည္းက
ေလ့လာ ေတြ ့ရွိခဲ့ ၾကပါတယ္။ ဒီအစားအေသာက္ေတြဟာ ဒီအတိုင္း သူ ့ခ်ည္းပဲေတာ့
အဆိပ္အာနိသင္မၿဖစ္ေစပါဘူး။အာဆင္
းနစ္ဟာ ျပဒါး၊ခဲစတဲ ့ သိပ္သည္းေသာသတၱဳမ်ား(heavy
metals)လို ့ေခၚတဲ ့ လူ ့ခႏၡာကိုယ္ထဲမွာ မ်ားမ်ားမရွိသင့္တဲ
့အဆိပ္သင့္သတၱဳေတြထဲမွာပါပါတယ္။
သူဟာ ဗီတာမင္စီနဲ ့ ေပါင္းစပ္မိသြားရင္ေတာ့
ဓါတ္ျပဳမႈေတြၿဖစ္လာၿပီး မူလက အဆိပ္အေတာက္မရွိတဲ့ အာဆင္းနစ္ေအာက္ဆိုဒ္(arsenic
oxide, As2O5)ကေန အဆိပ္ျပင္းလွတဲ ့ အာဆင္းနစ္ထရိုင္ေအာက္ဆိုဒ္( arsenic
trioxide, As2O3)အၿဖစ္ေၿပာင္းလဲသြားပါတယ္။
ဒါက အားလံုးသိၾကတဲ
့ပရေဆးဆိုင္ေတြမွာေရာင္းတတ္ၾကတဲ
တို ့
ခဏခဏၾကားေနၾကရတဲ ့ ကိုယ့္ကိုယ္ကိုယ္သတ္ေသခ်င္ရင္သံ
ပုရာရည္္နဲ ့ေသာက္တဲ့ စိန္
ျဖစ္ပါတယ္။ သံပုရာရည္ထဲက ဗိုက္တာမင္စီနဲ ့ အာဆင္းနစ္နဲ ့ေပါင္းသြားျပီး
အဆိပ္ျဖစ္သြားတယ္ဆိုပါေတာ့။
အာဆင္းနစ္အဆိပ္္ရဲ့ အာနိသင္ကေတာ့ လူရဲ့ ခႏၶာကုိယ္မွာ အေရးအပါဆံုး
အစိတ္အပိုင္းေတြၿဖစ္တဲ့ ႏွုလံုး ၊ အသည္း ၊ ေက်ာက္ကပ္ ၊ အူသိမ္ နဲ ့ အာရုံေၾကာ
ေတြရဲ့ ေသြးေၾကာေတြကို ေပါက္ထြက္ၿပီး ခႏၶာကုိယ္ မလႈပ္ရွားႏုိင္ၿခင္းပဲ
ၿဖစ္ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ အာဆင္းနစ္အဆိပ္ေၾကာင့္ ေသတဲ့လူေတြဟာ နား၊ႏွာေခါင္း၊
ပါးစပ္နဲဲ ့ မ်က္လံုး ေတြကေန ေသြးထြက္တဲ့ လကၡဏာေတြၿဖစ္လာပါတယ္။ဒီအျပင္
အသက္ရွဴရာကေန စြမ္းအင္ထုတ္တဲ ့လမ္းေၾကာင္းကိုလဲ ပိတ္လိုက္တဲ ့အတြက္
စြမ္းအင္မရေတာ့ဘဲ သတိလစ္ေမ့ေမ်ာျခင္းေတြျဖစ္လာနို
င္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ပုဇြန္ ၊ အခြံပါတဲ ့ေရသတၱ၀ါေတြကို ဗီတာမင္စီ ပါတဲ
့အစားအစာမ်ား(ဥပမာလိေမၼာ္သီး၊သံ
စီေဆးျပားမ်ား(ဥပမာ
စီဗစ္)တို ့နဲ့ ပူးတြဲ မစားၾက ဖို ့သတိေပးထားပါတယ္။ဒီအစားအစာေတြကိ
ု မၾကိဳက္လို
့မစားေပမယ့္ အခုအခ်ိန္မွာ တုပ္ေကြးအေအးမိတာကို ကာကြယ္တဲ ့အေနနဲ ့
စီဗစ္ေသာက္ေနက်လူမ်ားလဲ အထူးသတိထားၾကရန္လိုပါတယ္။ နီးစပ္ရာလူေတြကို
လက္ဆင့္ကမ္းေျပာေပးၾကပါဦး။*
*ကိုအာလူးေရးသားထားေသာ စာအား ျပန္လည္ မွ်ေ၀ပါသည္..
သူငယ္ခ်င္းမ်ား လဲ လက္ဆင့္ကမ္းေပးၾကပါ....
Posted in: က်န္းမာေရး
0 comments:
Post a Comment