Tuesday, September 13, 2011

တြဲဖက္မစားသင့္ေသာ အစားအစာသစ္ (2)မ်ိဳး

ေဖ့ဘုတ္ကေတြ႔လို႔ ျပန္တင္ေပးထားတာပါ။


*အသစ္ေတြ ့ရွိရေသာ တြဲဖက္မစားသင့္ေသာ အစားအစာ (၂)မ်ိဳး*
.
ထိုင္၀မ္ႏုိင္ငံမွာ အမ်ဳိးသမီးတစ္ဦးဟာ မေမွ်ာ္လင့္ဘဲ သူမရဲ့ နား၊ႏွာေခါင္း၊

ပါးစပ္နဲ ့ မ်က္လံုး ေတြကေန ေသြးေတြထြက္ၿပီး ရုတ္တရက္

ေသဆံုးသြားခဲ့ပါတယ္။လူသတ္မွဳလို
့ထင္တဲ့အတြက္ ရဲေတြက အၿပင္းအထန္ စစ္ေဆးမွ ု ေတြ

လုပ္ပါေတာ့တယ္။သူမရဲ့ ႐ုပ္အေလာင္းကို ခြဲစိတ္ၿပီး စစ္ေဆးတဲ့အခါ Arsenic

(အာဆင္းနစ္လို ့ေခၚတဲ ့စိန္ျဖဴ)အဆိပ္သင့္လို ့ ေသဆံုးရေၾကာင္း အေၿဖထြက္

လာပါတယ္။ အဲဒီ အာဆင္းနစ္ အဆိပ္ ဟာ ဘယ္က လာပါသလဲ ။ ေဆးတကၠသိုလ္ တစ္ခု ရဲ့

ပါေမာကၡဆရာ၀န္ၾကီးတစ္ဦး ကိုလည္း ဒီျပႆနာ ကိုအေၿဖရွာဖို ့ ဖိတ္ေခၚခဲ့ ပါတယ္။

ပါေမာကၡၾကီးဟာ ေသသူရဲ့ အစာအိမ္ထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ အစိတ္အပိုင္းေတြအားလံုးနဲ

့မေသဆံုးခင္ကခံစားခဲ ့ရတဲ ့ေရာဂါလကၡဏာေတြကိုု ျမင္ျမင္ေတြ ့ခဲ ့သူေတြကို

ေသခ်ာေမးျမန္းခဲ ့ပါတယ္။ၿပီးေနာက္မွာေတာ့ ဒီ လွၽိဳ႕၀ွက္ခ်က္ကို

ေၿဖရွင္းႏုိင္ခဲ့ပါတယ္။ ” ေသသူဟာ အသတ္ခံရတာ မဟုတ္သလို ကိုယ့္ကိုယ္ကို

သတ္ေသခဲ့တာလည္း မဟုတ္ပါဘူး၊ မေတာ္တဆ အစာထဲကအာဆင္းနစ္စိန္ျဖဴအဆိပ္သင္

့ခဲ ့ရတာပါ၊ “ လို ့ပါေမာကၡၾကီး ကေၿပာခဲ့ပါတယ္။လူေတြက နားမလည္နိုင္ဘဲ အစာထဲမွာ

အာဆင္းနစ္က ဘယ္ကဘယ္လို ပါလာသလဲ ဆိုျပီး ပေဟဠိျဖစ္ေနၾကပါတယ္။



“Arsenic အဆိပ္ဟာ ေသသူရဲ့ အစာအိမ္ထဲမွာ အစာေတြေျခဖ်က္ရာကေန ထြက္လာတာပါ။ ေသသူဟာ

ဗီတာမင္စီ (vitamin C)ကို ေန့တိုင္း မွီ၀ဲခဲ့တယ္လို ့သိရပါတယ္ပါတယ္ ၊

ဗီတာမင္စီဟာလည္း သူ ့အလိုလိုဆို ၿပႆနာ မရွိပါဘူး ၊ သူမဟာ ညစာစားခ်ိန္မွာ

ပုဇြန္ေတြေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား စားသံုးခဲ့ပါတယ္၊ ပုဇြန္စားတာကလည္း

ၿပႆနာမဟုတ္ေသးပါဘူး သူမနဲ ့အတူတူ ညစာမွာပုဇြန္စားတဲ့သူေတြလည္း

ဘာမွမၿဖစ္ခဲ့ပါဘူး ၊ ဒါေပမယ့္ သူမဟာ ပုဇြန္စားရင္းနဲ့ တခ်ိန္တည္းမွာပဲ

ဗီတာမင္စီပါ၀င္တဲ့ ေဖ်ာ္ရည္တစ္ခုခုကို ေသာက္ခဲ့ပါတယ္. အဲဒီအခ်က္ဟာ ၿပႆနာပါပဲ”

လို ့ ပါေမာကၡၾကီးက ရွင္းၿပခဲ့ပါတယ္။



အေမရိကန္ႏုိင္ငံ ခ်ီကာဂို တကၠသိုလ္ရဲ့ သုေတသီေတြဟာ ပုဇြန္ကဲ့သို ့ ပါးလႊာႏူးညံ

့တဲ့ အခြံေတြပါတဲ့ သတၱ၀ါေတြရဲ ့အခြံမွာ သိပ္သည္းဆၿမင့္မားတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္

အာဆင္းနစ္ ၿဒပ္ေပါင္း ငါးမ်ဳိး ပါ၀င္တာကို လြန္ခဲ ့တဲ ့ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာကတည္းက

ေလ့လာ ေတြ ့ရွိခဲ့ ၾကပါတယ္။ ဒီအစားအေသာက္ေတြဟာ ဒီအတိုင္း သူ ့ခ်ည္းပဲေတာ့

အဆိပ္အာနိသင္မၿဖစ္ေစပါဘူး။အာဆင္



းနစ္ဟာ ျပဒါး၊ခဲစတဲ ့ သိပ္သည္းေသာသတၱဳမ်ား(heavy

metals)လို ့ေခၚတဲ ့ လူ ့ခႏၡာကိုယ္ထဲမွာ မ်ားမ်ားမရွိသင့္တဲ

့အဆိပ္သင့္သတၱဳေတြထဲမွာပါပါတယ္။

သူဟာ ဗီတာမင္စီနဲ ့ ေပါင္းစပ္မိသြားရင္ေတာ့

ဓါတ္ျပဳမႈေတြၿဖစ္လာၿပီး မူလက အဆိပ္အေတာက္မရွိတဲ့ အာဆင္းနစ္ေအာက္ဆိုဒ္(arsenic

oxide, As2O5)ကေန အဆိပ္ျပင္းလွတဲ ့ အာဆင္းနစ္ထရိုင္ေအာက္ဆိုဒ္( arsenic

trioxide, As2O3)အၿဖစ္ေၿပာင္းလဲသြားပါတယ္။

ဒါက အားလံုးသိၾကတဲ

့ပရေဆးဆိုင္ေတြမွာေရာင္းတတ္ၾကတဲ
့စိန္ျဖဴပဲျဖစ္ပါတယ္။ကြ်န္ေတာ္

တို ့

ခဏခဏၾကားေနၾကရတဲ ့ ကိုယ့္ကိုယ္ကိုယ္သတ္ေသခ်င္ရင္သံ

ပုရာရည္္နဲ ့ေသာက္တဲ့ စိန္

ျဖစ္ပါတယ္။ သံပုရာရည္ထဲက ဗိုက္တာမင္စီနဲ ့ အာဆင္းနစ္နဲ ့ေပါင္းသြားျပီး

အဆိပ္ျဖစ္သြားတယ္ဆိုပါေတာ့။

အာဆင္းနစ္အဆိပ္္ရဲ့ အာနိသင္ကေတာ့ လူရဲ့ ခႏၶာကုိယ္မွာ အေရးအပါဆံုး

အစိတ္အပိုင္းေတြၿဖစ္တဲ့ ႏွုလံုး ၊ အသည္း ၊ ေက်ာက္ကပ္ ၊ အူသိမ္ နဲ ့ အာရုံေၾကာ

ေတြရဲ့ ေသြးေၾကာေတြကို ေပါက္ထြက္ၿပီး ခႏၶာကုိယ္ မလႈပ္ရွားႏုိင္ၿခင္းပဲ

ၿဖစ္ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ အာဆင္းနစ္အဆိပ္ေၾကာင့္ ေသတဲ့လူေတြဟာ နား၊ႏွာေခါင္း၊

ပါးစပ္နဲဲ ့ မ်က္လံုး ေတြကေန ေသြးထြက္တဲ့ လကၡဏာေတြၿဖစ္လာပါတယ္။ဒီအျပင္

အသက္ရွဴရာကေန စြမ္းအင္ထုတ္တဲ ့လမ္းေၾကာင္းကိုလဲ ပိတ္လိုက္တဲ ့အတြက္

စြမ္းအင္မရေတာ့ဘဲ သတိလစ္ေမ့ေမ်ာျခင္းေတြျဖစ္လာနို

င္ပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ ပုဇြန္ ၊ အခြံပါတဲ ့ေရသတၱ၀ါေတြကို ဗီတာမင္စီ ပါတဲ

့အစားအစာမ်ား(ဥပမာလိေမၼာ္သီး၊သံ
ပုရာသီး၊ဇီးျဖဴသီးစသည္)၊ဗီတာမင္

စီေဆးျပားမ်ား(ဥပမာ

စီဗစ္)တို ့နဲ့ ပူးတြဲ မစားၾက ဖို ့သတိေပးထားပါတယ္။ဒီအစားအစာေတြကိ

ု မၾကိဳက္လို

့မစားေပမယ့္ အခုအခ်ိန္မွာ တုပ္ေကြးအေအးမိတာကို ကာကြယ္တဲ ့အေနနဲ ့

စီဗစ္ေသာက္ေနက်လူမ်ားလဲ အထူးသတိထားၾကရန္လိုပါတယ္။ နီးစပ္ရာလူေတြကို

လက္ဆင့္ကမ္းေျပာေပးၾကပါဦး။*





*ကိုအာလူးေရးသားထားေသာ စာအား ျပန္လည္ မွ်ေ၀ပါသည္..

သူငယ္ခ်င္းမ်ား လဲ လက္ဆင့္ကမ္းေပးၾကပါ....

0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More